Česká geologická služba
Geologické lokality
Úvodní stránka  > Prohlížení > Lokalizace > Lokality v okresu: > Libodřice - lom

Lokalizace

Libodřice - lom

Všeobecná charakteristika

Kraj: Středočeský kraj
Okres(y): Kolín
Katastrální území: Libodřice - Polní Voděrady
Mapové listy: 1332, 13321
Geologická správní oblast: Kutnohorské a čáslavské krystalinikum
Lokalizace: V amfibolitovém tělese V-Z směru mezi Krychnovem a Polními Voděrady je ve vrcholové části hřebene několik opuštěných lůmků a zejména velký lom v provozu jz. od silnice Libodřice-Svojšice.
Charakteristika objektu: Tříetážový lom na drcené kamenivo, odhalující jedno znejvětších těles amfibolitů včetně několika typů žilných mineralizací (alpská parageneze)
Technický objekt: lom
ID : 1362

Geologie

Geologická charakteristika: Lomová těžba postupně obnažila různé úrovně relativně homogenního amfibolitu tvořícího největší těleso v širokém okolí. Amfibolit je místy granátický, místy s polohami bohatými klinozoisitem, epidotem a diopsidem. Kromě vlastní horniny těžené pro stavební účely je zde možno spatřit a nalézt ukázky puklinových výplní, obsahujících minerály alpské parageneze v asociaci s minerály zeolitové skupiny, popsaných v kapitole o mineralogii a v pracích zde citovaných. Povolení ke vstupu do činného lomu je třeba projednat se zodpovědným zástupcem těžební firmy, pěkné odkryvy granátických amfibolitů jsou však přístupné i při cestě z Polních Voděrad po hřebeni návrší.
Regionální členění: Český masiv - krystalinikum a prevariské paleozoikum - kutnohorsko-svratecká oblast - kutnohorské krystalinikum
Stratigrafie: proterozoikum
Témata: petrologie, mineralogie

Ochrana a střety zájmů

Stupeň ochrany: Zajímavé geologické lokality registrované v ČGS
Důvod ochrany, nebo důvod zařazení do databáze: Ojedinělé typy žilných mineralizací, kontakt amfibolitu a okolních pararul.
Střety zájmů: rekultivace
Popis střetů zájmů: Zatím nejsou střety známy

Literatura

Holásek O. et al (2001): Vysvětlivky k základní geologické mapě ČR 1:25 000, list 13321 -Svojšice. ČGÚ Praha. Reif, J. - Pauliš, P. - Šanc, I. (1991): Ferroaxinit z alpské žíly v amfibolitu u Libodřic (západně od Kolína). - Čas. Min Geol., 36, 4/1991, 243-246. Ďásek, M. - Pelz, J. (1997): Zajímavé nálezy křišťálu v Libodřicích u Kolína. - Minerál 1997/1, str. 19, nakl. M.Bohatý, Brno.

Zpracování a aktualizace

Zpracoval(a): Štědrá Veronika, 30.07.02
Aktualizoval(a): Plíšek Antonín 16.09.04

Citace

Databáze významných geologických lokalit: 1362 [online]. Praha: Česká geologická služba, 1998 [cit. 2024-04-30]. Dostupné z: http:// lokality.geology.cz/1362.

Lokalizace v mapě:

Kliknutím do mapy lze získat odkazy na sousední lokality kolem kliku v mapě do vzdálenosti 2 km.


(C) 2003-2012 ČGS, verse aplikace 1.21 [3.2.2016]